Home » Izvorani-Snagov

Izvorani-Snagov

Satul Izvorani este situat în comuna Ciolpani, la 33 km nord de București, și 22 km de aeroportul internațional Henri Coandă, în zona de pe malul Lacului Snagov și în vecinătatea pădurii cu același nume.

Zona Snagov este rezervație naturală, cu două arii naturale protejate pentru faună și floră, Lacul Snagov, Pădurea Snagov și sate care au  fost construite în jurul mânăstirii Snagov.

Principalul punct de atracție din Snagov este mânăstirea Snagov, unul dintre locurile unde se presupune că a fost înmormântat Vlad Țepeș (celebru pentru că a inspirat personajul lui Bram Stoker, Dracula), situată pe ostrovul din partea nordică a lacului. Lacul Snagov, Siliștea Snagovului, pădurea Snagov și monumentul Imre Nagy sunt de asemenea zone de interes turistic.

Istorie

Numele Snagov este, probabil, de origine bulgară, de la cuvântul “sneg” (care înseamnă "zăpadă"). Ar putea fi, de asemenea, derivat din bulgarul “snaga”, care înseamnă "corp uman". Arheologii au confirmat prezența oamenilor în Snagov de la 400 î.Hr. Prima atestare scrisă a satului, din 1408, a fost găsită într-un document de la curtea lui Mircea cel Bătrân.

Au  fost construite sate în jurul mânăstirii Snagov, unde se crede că Vlad Țepeș a fost ucis de către ieniceri în timpul unei lupte între valahi și otomani și apoi îngropat în împrejurimi. În 2002, guvernul român a decis să construiască la Snagov un parc de distracții în stil Disneyland, "Dracula Park". După o perioadă de incertitudine în ceea ce privește punerea sa în practică, proiectul a fost în cele din urmă anulat.

Mânăstirea Snagov - Situată pe unica insulă de pe Lacul Snagov, mânăstirea este un așezământ religios foarte vechi, fondat în secolul al XV-lea. Locul de amplasare a mânăstirii este bine cunoscut deoarece este considerat a fi locul de înmormântare al lui Vlad Țepeș. În epoca medievală, mânăstirea a găzduit  fabrica de bătut monede a Valahiei, iar  la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, pe insulă s-a aflat una dintre cele mai importante tipografii din Europa de Sud-Est. La mânăstire se poate ajunge fie pe podul care leagă unul dintre satele zonei de insulă, fie cu bărci închiriate de la localnici, șalupe sau vaporașe.

Palatul Snagov – o altă atracție a zonei, este o clădire construită pentru prințul Nicolae al României, după schițele inițiale ale fiicei scriitorului Barbu Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory.  Era locul unde prințul obișnuia să se retragă, mai ales vara, dar a fost în același timp și loc de întrunire pentru politicieni, artiști și scriitori. De-a lungul istoriei sale, palatul a fost locuit vremelnic de personalitățile momentului. Datorită extinderii comandată de conducerea comunistă în anii ‘80, din palatul original se mai păstrează astăzi doar intrarea, holul scara care duce la etaj. Palatul poate fi vizitat dar poate fi și închiriat pentru întruniri, conferințe sau evenimente private.

Pădurea Snagov este ultima rămășiță a codrilor Vlăsiei, o pădure mare care înconjura odată orașul București. Codrii Vlăsiei acopereau pe vremuri o mare parte a sudului României, inclusiv teritoriul Bucureștiului de astăzi și județul Ilfov. Pădurea Snagov este, de asemenea, o arie naturală protejată, cu o suprafață de aproximativ 10 hectare, unde trăiesc numeroase specii de plante și animale.

În epoca migrațiilor, pădurile dese au folosit adesea românilor drept refugiu, deoarece acestea erau greu de străbătut călare. De fapt, numele pădurii înseamnă "Pădurile Țării Valahiei".

În cea mai mare parte, pădurile au rămas intacte până în secolul al XIX-lea, când comerțul cu cereale și lemn a început să se dezvolte în Țara Românească și pădurea a fost defrișată pentru ca terenul să fie utilizat în agricultură. Există doar câteva mici zone ale vechilor păduri care au rămas neatinse, mai ales în partea de nord a Bucureștiului, în localități precum Snagov, Băneasa, Pustnicul, Cernica, Romanești și Comana.

Lacul Snagov este unul foarte mare, situat la aproximativ 25-30 km de București. Lungimea sa maximă este de 16 km, iar lățimea maximă de circa 600 de metri. Adâncimea medie a lacului Snagov este de 9-11 metri, lungimea țărmului este de 32 km. Suprafața sa este de aproximativ 5,75 km ². Lacul Snagov este, de asemenea, arie naturală protejată și cuprinde o mare biodiversitate de specii de pești.

 

 Mânăstirea Snagov

 

 

 

 

 

 

 

 Lacul Snagov

 

 

 

 

 

 

Sursa: wikitravel.org